چه راهکاری برای آنالیز محتوای رقبای خود دارید که شما را به موفقیت برساند؟ آیا از آن دست افرادی هستید که در بازاریابی محتوایی تمام تلاش خود را میکنند، اما همچنان نرخ تبدیل (فروش) پایینی دارند؟ آیا برای اینکه بتوانید اعتماد مشتری را جلب کنید، روی تولید محتوای همیشه سبز سرمایهگذاری زیادی کردهاید؛ ولی همچنان خبری از فروش کالا و خدمات نیست؟ به نظرتان همه چیز درست است اما آن موفقیتی که منتظرش بودید، نصیبتان نمیشود، چرا؟ شاید در کسبوکار آنلاین خود تحلیل محتوایی رقبا را دستکم گرفته باشید. اصلا با روشهای تحلیل رقبا آشنا هستید؟ این مقاله از محتوان قصد دارد جرقهایی در ذهن شما در مورد تحلیل و آنالیز محتوای رقبا ایجاد کند.

اهمیت آنالیز محتوای رقبا چیست؟
برای پی بردن به اهمیت آنالیز محتوای رقبا، بیایید با یکدیگر ماجرای یکی از مشتریان محتوان را بررسی کنیم. این مشتری کسبوکار آنلاینی راه انداخته بود و برای پیشرفت آن هزینه و برنامهریزی دقیقی داشت. خدمات او در حوزهٔ آموزش بود. او در کیورد ریسرچ، تولید محتوا، انتشار و توزیع محتوا و… نهایت دقت را داشت و اتفاقا محتواهای ارزشمندی تولید کرده بود. اما میزان پیشرفت او با توجه به تلاشی که میکرد، بسیار اندک و ناچیز بود.
بیشتر بخوانید: چگونه با تولید محتوا سرنخهای بازاریابی را کشف کنیم؟
ما برای یافتن علت، به سراغ تحلیل محتوایی رقبای او پرداختیم تا بفهمیم علت برتری رقیبان چیست؟ به نکتهٔ جالبی رسیدیم که مشکل بسیاری از ما در بازاریابی محتوایی است. مشتری ما اقدام به تولید محتوایی کرده بود که رقیبان او همان آموزشها را در زمان و مکان مشابه، به صورت رایگان ارائه میدادند. مشکل پیدا شد! مخاطبان بدون پرداخت وجهی میتوانستند آموزش باکیفیتی را دریافت کنند، بنابراین مشتری ما باید محتوای ارزشمندتری را در زمان و مکان مناسب ارائه میداد تا مخاطبان تمایل به خرید آن داشته باشند.
بدون آنالیز محتوای رقبا، ما هرگز به این موضوع پی نمیبردیم و مشتری ما همچنان به دور خود میگشت. بنابراین قبل از شروع تولید محتوا، حتما نگاهی به فعالیت رقیبان خود داشته باشید تا شناخت بهتری از بازار به دست آورید.

۴ گام مهم که در آنالیز محتوای رقبا باید بردارید
۱- رقیبانتان را شناسایی کنید
در روشهای تحلیل رقبا، شناسایی رقیب یکی از مهمترین نکاتی است که در نگاه اول ساده بهنظر میرسد. بیایید یک مثال بزنیم. فرض کنید در زمینه خرید و فروش گوشیهای شیائومی فعالیت دارید، به نظرتان سایتهایی مانند دیجیکالا یا ترب از رقیبان سرسخت شما هستند؟ در بیشتر اوقات هر چیزی را که جستجو میکنیم این دو سایت در نتایج اول سرپ ظاهر میشوند. آیا شما مجبور هستید در زمینه خرید و فروش گوشیهای شیائومی با این سایتهای قدرتمند رقابت کنید؟
واقعیت این است که اینگونه وبسایتها رقیب شما نیستند و اصلا لازم نیست هزینه و زمان خود را برای پیشی گرفتن از آنها هدر دهید. البته میتوانید با بررسی سایت و همچنین نظرات کاربران استراتژی سئو سایت خود را بهبود دهید، اما فکر رقابت با آنها را از سر بدر کنید.
رقیبان شما همان وبسایتهایی هستند که دقیقا مانند شما در زمینهٔ خرید و فروش گوشیهای شیائومی فعالیت دارند. کافی است کلید واژهٔ «خرید گوشی شیائومی» را سرچ کنید. سایتهای رقیب را در نتایج سرچ گوگل پیدا خواهید کرد. برای آنالیز محتوای رقبا باید لیستی از آنها را داشته باشید.

۲- برای تحلیل محتوایی رقبا، فهرستی از محتواهای آنها را تهیه کنید
به سراغ سایت رقیب بروید و بررسی کنید در تولید محتوا چگونه فعالیت داشتهاند، از چه کلمات کلیدی استفاده کردهاند، چه موضوعاتی را پوشش دادهاند و در کدام شبکههای اجتماعی فعالیت داشتهاند. بررسی این موارد شاید زمانبر باشد، اما برای موفقیت در دیجیتال مارکتینگ لازم است این زمان را در نظر بگیرید. در آنالیز محتوای رقبا، به این موضوع دقت کنید که آنها در چه قالبی تولید محتوا کردهاند. از رایجترین فرمتهای تولید محتوا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- وبلاگ
- کتابهای الکترونیکی
- فیلم
- پادکست
- اینفوگرافیک
- محتواهای داستان مشتری
- وبینارهای رایگان
- ایمیل مارکتینگ
- کامنت مارکتینگ
بیشتر بخوانید: تولید محتوای اثربخش را هوشمندانه انجام دهید نه سخت!
مثلا اگر در زمینه خدمات محصولات غذایی ارگانیک فعالیت داشته باشید. این نوع تحلیل محتوایی رقبا به شما کمک میکند که بدانید چگونه صفحات وبسایت خود را طراحی کنید، در هر هفته به چند پست نیاز دارید، روی چه موضوعاتی تمرکز داشته باشید، تعداد کلمات محتوای متنی چقدر باشد، چقدر میتوانید از ویدئو و پادکست استفاده کنید و یا اینکه کاربران از چه محصولاتی استقبال کردهاند. مجموعه این اطلاعات سکوی پرشی برای موفقیت کسبوکار آنلاین شما میشوند. بیایید یک مثال بزنیم.
فرض کنید در زمینه خدمات محصولات غذایی ارگانیک، آنالیز محتوای رقبا را انجام دادهاید. در تحقیقات خود به این نتیجه رسیدهاید که سایت رقیب در حوزهٔ آشپزی، باغبانی و رژیم غذایی فعالیت دارد اما میتوانست از رستورانهایی که غذایی ارگانیک سرو میکنند هم استفاده کند. شما همین حالا یک قدم جلوتر هستید و اگر به درستی از این ایده استفاده کنید، میتوانید از رقیب خود پیشی بگیرید.

۳- کیفیت محتوا را ارزیابی کنید
در هر زمینهایی که فعالیت دارید، باید به فکر تولید محتوای ارزشمند باشید. در طی آنالیز محتوای رقبا، سعی کنید یک چک لیست برای ارزیابی کیفیت محتوا تهیه کنید. این تکنیک به شما در تولید محتوای بهتر و غنیتر کمک میکند. در چک لیست خود میتوانید این موارد را داشته باشید:
- اطلاعات محتوا چقدر دقیق است؟
- خوانایی محتوا چگونه است؟
- چقدر غلط املایی وجود دارد؟
- لحن محتوا چگونه است؟
- آیا محتوا بهروز است و میتواند به نیازهای مخاطب پاسخ دهد؟
- محتوا چقدر با حوزهٔ کسبوکار شما مرتبط است؟
- تجربه کاربری (ux) چگونه است؟
۴- کشف کنید رقیبانتان برای تبلیغات چه کاری انجام دادهاند؟
در استراتژی بازاریابی محتوا همیشه جایی برای رسانههای اجتماعی وجود دارد. جستجو کنید تا بفهمید رقیبانتان در کدام رسانههای اجتماعی مانند لینکدین، اینستاگرام، توییتر و … فعالیت دارند. در این مرحله باید بتوانید پاسخ مناسبی برای سوالات زیر پیدا کنید:
- رقیبانتان هر چند وقت یکبار در رسانههای اجتماعی پست میگذارند؟
- لحن پست آنها چگونه است؟
- چه محتوایی به اشتراک میگذارند؟
- چقدر فالوور دارند؟
چگونگی آنالیز محتوای رقبا در چند خط
تحلیل محتوایی رقبا به شما کمک میکند تا از سطح بالاتری به تدوین استراتژی محتوایی خود نگاه کنید. برای آنالیز محتوای رقبا، در ابتدا باید آنها را بهدرستی شناسایی کنید و در مرحله بعد فعالیت بازاریابی محتوایی آنها را زیر ذرهبین قرار دهید. در این تحقیقات میفهمید که آنها در چه حوزههایی کار کردهاند و از چه حوزههایی غافل بودهاند. کشف این نکات به موفقیت شما گره خورده است.
سوالات رایج
بله. سایتهایی که دامین آتوریتی بالایی دارند، یعنی در بازاریابی محتوایی موفق بودهاند.
تحلیل محتوایی رقبا باید به صورت مداوم انجام شود. چراکه رقیبان شما هم برای برتری تلاش میکنند.
ابزارهای Ahrefs ،semrush و SimilarWeb برای آنالیز سایت رقیب مناسب هستند.